Profile picture for user Redakce

Redakce

Jihomoravský kraj opraví průtah Slavkovem a dvě ulice v Tišnově

Průtah Slavkovem od křížení ulic Špitálská a Zámecká až po napojení na silnici I/50 a celková rekonstrukce vozovky v Tišnově v ulicích Riegrova a Černohorská. To jsou dvě akce za téměř 164 milionů korun (bez DPH), kterým dali zelenou na svém dnešním (29. září) zasedání radní Jihomoravského kraje. Krajští silničáři tak mohou začít vybírat, které firmy se náročných projektů zhostí. Stavět by se v obou případech mohlo začít už na jaře příštího roku.

Lékař a senátor Jan Žaloudík: Zdravotnictví v kraji není pro pacienty přehledné, změnit to může právě hejtman

Jihomoravský kraj se podle senátora a bývalého ředitele Masarykova onkologického ústavu Jana Žaloudíka pyšní zdravotní péčí špičkové kvality. Systém však pro pacienty ani profesionály není dostatečně přehledný. Lidé často netuší, na koho se se svými problémy obrátit. Podle Žaloudíka by mělo být úkolem vedení kraje fungování zdravotnictví v kraji pro lidi zpřehlednit.

Jihomoravský kraj chce opravit tři další silnice s využitím evropských fondů

Silnice mezi Starovičkami, Rakvicemi a Břeclaví, úsek mezi Jedovnicemi a Křtinami a cesta mezi Vysočany a Korolupy. To jsou tři komunikace, kterým plánuje dát Jihomoravský kraj nový koberec s využitím příspěvku z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), ze kterého již v minulosti čerpal miliardy na rekonstrukce dopravní infrastruktury. Akce celkem za 180 milionů korun hodlá zaregistrovat do 95. výzvy programu.

Kontejnery na odpad skryjí za gabionovými zdmi

V brněnské městské části Líšeň chtějí skrýt různě barevné kontejnery na tříděný i komunální odpad. Na některých místech zmizí pod zem, jinde budou umístěny do nových kontejnerových stání ohrazených gabionovými zídkami.

Jihomoravský kraj reaguje na stárnutí populace. Přibudou desítky lůžek v domech pro seniory

Stárnutí populace je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) jednou z největších výzev, kterou musí ve svém resortu v současnosti řešit. Celý sociální a zdravotní systém čekají v nejbližších letech výrazné změny. Ty se dotknou například sítě lůžkových zařízení pro seniory, jejichž kapacita brzy přestane stačit. Ministryně předpokládá, že v příštích deseti letech musí v České republice přibýt nejméně patnáct tisíc nových lůžek.